Stap 2 Geef je kind(eren) de juiste voeding

Voeding…dit is echt een hele belangrijke stap! Vaak geef je even snel wat te eten zodat je snel weer verder kan of denk je dat je bewust bezig bent door een sultana, ontbijtkoek of iets dergelijks te geven. Veel dingen waar minder suiker op staat, bevat inderdaad minder suiker, maar bevat helaas nog geen voedingsstoffen die je kind nodig heeft! Veel pakjes/ zakjes/ kant-en-klaar voedsel bevatten veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Ik ben absoluut geen voorstander van calorieën tellen, maar wel voorstander van kijk naar de ingrediënten! Als je ze kan lezen, weet je ook wat erin zit. En alles wat verpakt zit, is bewerkt; anders is het natuurlijk niet houdbaar. En alles wat bewerkt is, verliest veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. En dat is wat je kind nodig heeft, om zich goed te voelen. Niet bewerkt zijn bijvoorbeeld groenten en fruit.

Dus snel zijn, moet je gaan plannen.. Zo maak je steeds een boodschappenlijstje waardoor je van tevoren bedenkt wat je wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt. Hierbij houd je rekening met dagen waarop je meer tijd hebt en minder tijd hebt. Ook op de dagen dat je minder tijd hebt, kun je, mits je plant, iets gezonds voorschotelen. En zorg ook dat je je lijstje maakt met ontbijt, lunch én avondeten. Vaak is het avondeten gevarieerd en weloverwogen en is het ontbijt en lunch standaard brood. Ook voor het ontbijt en de lunch is variatie van belang. Door gevarieerd te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen. We weten dat alles met te ervoor niet goed is, waarom houden we dan wel vast aan iedere dag, 2 keer per dag hetzelfde te eten? Dit is echt een vorm van te!

Zorg dus dat je kinderen:

Ontbijten.

Ontbijten is een onderdeel van gezonde voeding. Dit hebben ze nodig om op school geconcentreerd te kunnen zijn. Als kinderen niet willen ontbijten, wissel dan ontbijt af en kijk wat je kind lust en experimenteer daarmee. En blijf aanbieden; soms duurt het 7 tot 10 keer proeven voordat iemand iets lekker vindt. Gun ze die tijd en blijf aanbieden. En leg ook uit waarom je dit doet. Kinderen snappen echt al veel meer dan je denkt! En ze vinden het fijn om te weten waarom ze iets “moeten”, in plaats van “omdat ik het zeg”.

Groenten.

Deze kun je in je smoothie toevoegen, in je lunch en bij het avondeten. Bij iedere maaltijd zou je groenten kunnen en “moeten” eten. Smoothie bij ontbijt. Lunch kan met bijvoorbeeld soep, rauwkost of salade. En het avondeten zoals de meesten al doen, alleen dan met de verhouding waarbij het meesten uit groenten bestaat en niet de pasta of het vlees bijvoorbeeld. Zorg dat je ook afwisselt en ook in de groenten zelf. En kinderen gaan voor aantrekkelijkheid; zorg dat je het op een bordje legt met meerdere kleuren bij elkaar; ziet er gezellig uit en bevat meer verschillende voedingsstoffen! Gezichtjes maken, een zonnetje of iets anders leuks trekt hun aandacht en ze eten het veel gemakkelijker op. En als je het nog samen voorbereidt/ maakt, dan willen ze natuurlijk helemaal hun zelfgemaakte eten proeven!

Fruit.

Ook dit kan zowel in de ochtend als middag of bijvoorbeeld bij het dessert. Fruit mag zeker in mindere mate dan groenten en ja, het bevat natuurlijke suikers. Sommige mensen denken dan dat dit dus ook niet goed is, maar in fruit zitten wel degelijk micronutriënten en goede vezels die je kind nodig heeft. En ook hierbij geldt varieer; niet iedere dag een banaan of een appel. Ook kun je stukjes van alles snijden en een fruitsalade maken; zo krijgen ze van alles een beetje binnen. En het ziet er weer veel leuker uit! Ik doe dit zelf iedere dag en het blijft leuk voor ze, omdat het toch iedere dag weer net een andere combinatie is.

Noten en zaden.

Hierin zitten enorm veel goede stoffen! Het is een fabel dat je bepaalde voeding, zoals ook vaak over noten wordt gezegd, het juist wel of niet vroeg moet aanbieden in verband met allergieën. Het maakt hiervoor niets uit wanneer je iets aanbiedt. Ik geef ze gewoon zo vroeg mogelijk noten, omdat ze bomvol gunstige voedingsstoffen zitten!

Hiernaast zie je ook noten en zaden liggen. Let erop dat het ongezouten noten zijn. En ja ook hier, varieer! Altijd walnoten wordt ook saai. Ik heb een mix van allerlei noten en daarbij een mix van zaden en rozijnen. Die maken het ook extra lekker! Als je alles bij elkaar legt op 1 bordje, zoals hiernaast, ziet het er heel aantrekkelijk uit en krijgen je kinderen een gevarieerd aanbod! Dit noemen ze een “monkey platter“. Klik ook hier, voor mijn blog hierover.

Omega 3 vetzuren

Vanwege mijn vegan lifestyle raad ik geen vis aan, maar omega 3 algenolie. Dit is een supplement die je eigenlijk, mijn inziens, altijd nodig hebt. Je lichaam heeft deze gezonde vetzuren echt hard nodig!

En zeker niet onbelangrijk, het drinken:

Water of smoothies! Water wordt vaak te weinig gedronken. Als ze dit van jongs af aan aangeboden krijgen, vinden ze dit echt lekker. Het is ook nooit te laat om dit alsnog in te zetten. Het begin is dan even wennen, maar als je uitlegt waarom en je maakt het aantrekkelijk door bijvoorbeeld een komkommertje of partje citroen erin te doen, dan gaan ze echt water drinken! En uiteraard doet goed voorbeeld, goed volgen. Smoothies zijn niet alleen een goede dorstlesser, maar hierin zitten ook nog eens heel veel vitaminen en mineralen! Op internet kun je genoeg ideeën opdoen. Denk daarbij wel aan: groenten die er standaard in zitten, gezonde vetten (avocado bijvoorbeeld), eiwitten (bijvoorbeeld hennepzaad) en een vloeistof die gezond is. In plaats van yoghurt dus bijvoorbeeld water of plantaardige melk. Smoothies kun je op elk moment van de dag drinken en kun je ook eindeloos mee variëren!

Ten slotte:

Dit is simpelweg de basis. Als je daarnaast zorgt dat je de suikers tot 1 koekje/ snoepje per dag met 1 glaasje ranja per dag beperkt, dan ben je heel goed bezig en is je kind en zijn/haar lichaam jou heel dankbaar!! Als je kind de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, voelt hij zich ook relaxt! En daarom is dit stap 2 van “de 10 stappen voor een relaxed kind”.

Begin klein en verander eerst met 1 ding waarvan jij denkt dat dit haalbaar is. Ga dit eerst 2 weken proberen en zorg dat dit een nieuwe gewoonte/ leefstijl wordt. Pas als dit voelt als een nieuwe gewoonte, pak je iets anders erbij wat je gaat aanpakken. Het gaat erom dat je het volhoudt en dat je hiermee een nieuwe gewoonte creëert. Stap voor stap!

Mocht je nog meer tips willen, willen weten waar je het beste mee kunt starten of willen weten hoe je kind er nu voor staat qua inname van voedingsstoffen, bel/ mail of app me dan gerust! Als kindervoedingsadviseur kan ik je helpen! Ik kijk eerst of lengte en gewicht in balans zijn en of je kind de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Vervolgens maken we samen een plan van aanpak waarbij we rekening houden met het kind. Alles met liefde en plezier.

Tevens ben ik bezig met een extra verdieping “orthomoleculaire voeding voor kinderen”, waarbij ik nog specifieker kijk naar voeding gerelateerd aan gedragsproblemen of lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld ADHD, astma en eczeem.

Klik hier voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *