Stap 6 Geef structuur middels een planbord

Kinderen, maar wijzelf trouwens ook, hebben baat bij structuur en duidelijkheid. Dit geeft rust. Helemaal nu er aardig wat veranderingen zijn met alle Covid maatregelen, is het fijn om te weten waar je aan toe bent iedere dag. Zo zou er in ieder gezin een planbord mogen hangen. Op dit planbord staan alle dagen van de week en alle namen van het gezin.

Hoe dan?

Je schrijft op zondagavond alles voor iedereen op die week en voor iedereen is duidelijk wie wat welke dag heeft te doen. Zo staat er voor kinderen school op, maar ook sportles, zwemles, afspreken, oppas en in het weekend bijvoorbeeld visite. Ook voor jezelf kun je hier werken of poetsen, boodschappen ed. opschrijven, waardoor er voor iedereen meer duidelijkheid is. Ook klusjes voor jezelf of voor de kinderen zou je hier kunnen opschrijven. Voor de jongste kinderen teken je alles in picto’s, omdat zij natuurlijk nog niet kunnen lezen. Later als ze gaan oefenen met lezen, teken je en schrijf je er in korte woordjes bij wat het is en als ze zelf goed kunnen lezen schrijf je het gewoon op.

Bespreken en begeleiden hoort er ook bij!

Als je alles hebt opgeschreven of getekend, is het zeker in het begin nog fijn om maandagochtend even de hele week te bespreken. En natuurlijk kun je dit iedere ochtend even kort bespreken of helpen herinneren om te kijken, zodat ze eraan wennen om te kijken wat er die dag op de planning staat. Later zullen ze dit uit zichzelf gaan doen. Ook aan het einde van de dag kun je samen kijken of alles gelukt is en wat je weg kunt vegen of evt. zult moeten verplaatsen als het bijvoorbeeld niet helemaal af is. Bijvoorbeeld voor jezelf het poetsen;-).

En hoe heerlijk voelt het als je dingen weg kunt vegen als het af is! Nog een handige tip: whiteboard bij Ikea, watervaste stift voor namen en dagen en whiteboard marker voor de rest 🙂

Uiteraard is dit niet de enige vorm van structuur aanbieden. Zo vinden kinderen het fijn als er een ritme is. Dat betekent dat iedere dag er ongeveer hetzelfde uit ziet. Een herkenbaar dagritme is fijn. Zeker bij gescheiden ouders is het handig om dit eens samen te bespreken, zodat het voor het kind het rustigste en herkenbaar is bij beide ouders.

En zo kun je alle activiteiten nog verder structuur geven. Bijvoorbeeld hoe je wilt dat het wc ritueel gaat of zelf douchen etc. Soms is dit handig als er bijvoorbeeld iets nieuws geleerd moet worden. Als ze net zindelijk zijn, meer zelfstandigheid krijgen, klusjes gaan doen in huis om te helpen etc. Door met picto’s een structuur te geven, geeft dit houvast voor de kinderen en hoef jij het niet meer iedere keer uit te leggen.

Lange tijd dacht ik dat dit een beetje overdreven was en dat je misschien juist creëert dat kinderen niet meer tegen veranderingen kunnen… maar goed, al doende leert men;-) Zo merkte ik dat mijn kind steeds vaker vergat de handen te wassen na het toiletbezoek. In het begin oefen je dit veel samen en als het er eenmaal in zit, verwacht je dat je hier geen aandacht meer aan hoeft te geven. Maar helaas “terugvallen” horen er ook bij. Ik ben het toen toch gaan proberen met picto’s en deze op een heel duidelijke plek ophangen in de wc en het hielp! Uiteraard bespreek je alles en help je, vooral in het begin, herinneren zodat het een gewoonte wordt.

Bij alles wat je wilt…

Maar zo kun je dus bij alles wat nog niet soepel loopt of waar je last van hebt, kijken of je hier een structuur in kunt bouwen. En als je die hebt, visualiseer deze dan, bijvoorbeeld met picto’s of zelf tekenen. Als je het dan ophangt op een plaats waar het ritueel zich afspeelt, zodat ze er steeds aan herinnerd worden, dan help je hiermee een nieuwe gewoonte in te slijpen. Begeleid ze erbij en verwacht niet dat ze het meteen goed doen. En nog een tip: als je het lamineert, blijft het lang mooi!

Dus…

Structuur, ritme, regelmaat, duidelijkheid en dit alles ook bespreken en begeleiden. Loopt er bij jou thuis iets nog niet zoals je wilt? Wil je wat hulp bij structuur inbouwen? Je kunt me hier altijd een berichtje sturen of een vrijblijvende intake aanvragen, zodat ik met je mee kijk naar praktische oplossingen!

Je hoeft niet alles alleen te doen 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen