Stap 8 Plan ook rustdagen voor de kinderen!

Rustdagen zijn echt nodig voor je kind! Kinderen moeten 5 dagen per week naar school. Daarnaast hebben ze vaak ook nog sport meerdere keren per week, willen ze met vriendjes of vriendinnetjes afspreken, hebben ze wellicht klusjes of taakjes thuis die ze nog moeten doen, huiswerk… en ’s avonds liggen ze er op tijd in.

Verwerken middels vrij spel

Dat betekent dat de vrije tijd om even lekker je eigen ding te doen, te spelen met je speelgoed waarbij fantasie en creativiteit de tijd krijgen om zich te ontwikkelen erg weinig is. Zorg dat je die tijd wel geeft! Hier komen kinderen tot rust, verwerken ze middels spel of kleuren/ tekenen/ knutselen etc. hun onverwerkte prikkels en emoties. Als je dus je hele weekend vol plant met uitjes of visite, missen de kinderen deze kans en hopen die prikkels en emoties zich alsnog op in hun lijfjes. En daar hebben ze last van en jij waarschijnlijk later dus ook.

Vroeger was zondag een rustdag, voor het hele gezin. Probeer nu ook een rustdag te plannen, liefst 1 hele dag per week. En als het niet iedere week lukt, probeer dan op zijn minst de ochtenden bijvoorbeeld rust te plannen. Verwar deze rusttijd niet met quality time!! Ze zijn beiden erg belangrijk! Als je naar jezelf kijkt heb jij ook soms tijd met je partner nodig en ook soms tijd voor jezelf. Met tijd voor jezelf kom je tot rust. En je kinderen hebben dat ook nodig!

Je kunt het vaak herkennen aan dat kinderen dan helemaal in hun spel opgaan. Ze gebruiken hun fantasie en hebben er verder niemand voor nodig. Stoor ze dan ook niet; geniet zelf ook en laat je kind zijn/ haar onverwerkte prikkels en emoties alsnog verwerken door lekker te spelen. Ook als je misschien denkt dat het wild gaat of dat het op een manier gaat zoals jij niet fijn vindt. Als er niets kan gebeuren en je kind niemand kan bezeren, laat hem dan ook lekker af en toe schreeuwen of rondrennen; dat is opgekropte energie die er soms gewoon uit moet. Daarna zijn ze weer helemaal zen 🙂

Als je dus toch dat planbord gaat maken en je maakt een weekplanning, houd dan rekening met quality time en ook dus met rusttijd! Een relaxed kind heeft tijd gehad om alles te kunnen verwerken. Verwerken gaat ook middels (eigen) spel en creativiteit. Hoe kinderen nog meer emoties en prikkels verwerken, kom ik volgende week op terug.

Contact

Mocht je nog meer tips willen of een vrijblijvend gesprek? Neem hier contact met me op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *