Weet je nog hoe jij je voelde als je straf kreeg? De meesten van ons zullen nu zeggen; dat had ik dan verdiend of ik ben er echt niet slechter van geworden. Dat zijn overtuigingen die we ofwel hebben gehoord en daarom zijn gaan geloven; ofwel we hebben de overtuigingen onszelf aan gepraat, om de werkelijke pijn niet meer te hoeven voelen. Want straf krijgen doet pijn! Je voelt dat je faalt, dat je iets fout hebt gedaan en dat er even niet van je gehouden wordt. Je voelt je slecht! Bij de meesten van ons is het echter ook niet zo dat we daarna ons gedrag zo zijn gaan veranderen, dat we het nooit meer gedaan hebben… We hebben dus niet geleerd wat er is gebeurd. Als ik bijvoorbeeld iemand pijn heb gedaan, dan heb ik niet geleerd wat dit met iemand doet. Ik heb dit niet zelf gevoeld, ik heb geen begeleiding gekregen wat ik dan WEL had kunnen doen en ik heb niet de kans gekregen om zelf te bedenken hoe ik dat had willen oplossen en goedmaken. Mijn eigen denken is dus compleet uitgeschakeld en ik heb eigenlijk alleen geleerd dat ik er op dat moment niet toe doe, maar dat ik ook geen kans krijg om dit op te lossen en mezelf weer beter te voelen.
Nou zullen sommigen dit wellicht overdreven vinden. Hierbij verwijs ik je naar mijn vorige blog; er zitten dan mogelijk nog opgekropte emoties dwars. Als die er nog zitten, schakel jij voor jezelf alle gevoelens die ooit pijn hebben gedaan, uit! Je wil je ze niet meer voelen, dus heb je er overtuigingen bij bedacht zodat je ze niet meer hoeft te voelen; opgelost! Nou ja… behalve dan dat ze nog wel in je lijf aanwezig zijn en je er onbewust nog wel last van hebt. Zo zul je niet je volledige jij zijn, die je graag had willen zijn. En helaas voelt je kind nog altijd dat jij hier wel last van hebt, maar doet alsof dit niet zo is.
Straffen is een uiting van onmacht. Je weet op dat moment even niet meer wat je wel kan doen en dus dreig je me straf. Hierdoor hoop je dat je kind het nooit meer zal doen. Echter weet je van jezelf dat je door straf krijgen het echt niet anders gaat doen. Wel heb je hierdoor misschien geleerd stiekem te doen, om straf te ontlopen. Of door te liegen, om straf te ontlopen. Of je zult steeds “zwaarder” moeten straffen voor het gewenste effect.
De kern, ofwel je doel van straffen.
Laten we naar de kern gaan. Je doel van straffen is dat je kind leert dat bepaald gedrag niet wenselijk is. Hoe kun je dit je kind leren? Allereerst door zelf het juiste voorbeeld te geven. Schreeuwen tegen een kind dat het niet moet schreeuwen bijvoorbeeld, heeft niet echt zin… Zelf met een deur gooien of weglopen, als je boos bent geeft natuurlijk ook niet het juiste voorbeeld. Zorg dus dat je bewust bent wat je graag wilt. Hier kun je het met je partner over hebben. Als je samen weet wat je wilt, kun je vervolgens hierop letten door het juiste voorbeeldgedrag te geven. Vaak is dit een patroon van wat je zelf vroeger kreeg, op het moment dat het jouw ouders even te veel werd. Door hier bewust van te worden, kun je patronen langzaam veranderen. Je kunt bijvoorbeeld even tot 10 tellen, even weglopen of gewoon erop terugkomen, zodra je dit beseft. Ook wij mogen als ouders wel eens “fouten” maken en ook wij mogen durven toegeven dat we iets beter anders hadden kunnen aanpakken. Hiermee geef je ook een voorbeeld. En als je dit aan je kind uitlegt, krijg je alle begrip. Kinderen zijn net als dieren, heel vergevingsgezind 🙂
Hoe dan?
Zorg dus dat je eerst samen met je partner weet wat je graag wilt leren aan je kinderen. Zorg dat je mijn vorige blog hebt toegepast; je eigen emoties eruit gooien! Zolang jijzelf niet lekker in je vel zit of er nog emoties dwars zitten, kun je je kind hierin niet voldoende begeleiden. Eerst jijzelf, dan je kind.
Als jij en je partner zelf helemaal relaxed zijn en alle emoties lekker eruit hebben gegooid, kun je aan de slag! Je zult dan ook merken dat je vaker het geduld hebt en minder vaak naar straffen neigt.
Stappenplan time-in
Echter op een moment dat je niet weet wat je moet doen en je wilt dreigen of straffen, ga je naar je kind toe. Dit noemen ze time-in ipv time- out. Je kind heeft je NU namelijk nodig!
Dit is uiteraard een leidraad en werkt niet altijd bij iedere situatie. De kern is: zorg dat je zelf relaxed bent, dat je eigen emoties uit je lijf zijn en zorg dat je het goede voorbeeld geeft. Praat rustig, vraag veel en luister oprecht. Denk samen mee en begeleid/ coach en leer ze hoe ze zorgen voor een ander. En als het even niet lukt, vraag je partner het over te nemen of vraag hulp bij iemand anders.
Als je hulp of meer tips wilt van mij, kun je hier altijd vrijblijvend contact met me opnemen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!