Het spreekt voor zich dat als je zelf gestrest bent, gefrustreerd, moe of op wat voor manier dan ook niet relaxt bent, dat je kind hier ook last van heeft. Je kind voelt spanningen en heeft hier ook last van. En die kan dat, net als jij vaak, niet goed verwoorden en uiten. En dat uit zich…in gedrag. Een kind spiegelt jou. Zorg dus sowieso dat je zelf zo min mogelijk stress hebt. Kijk of je werk niet te veel energie vraagt of dat je je werk los kunt laten als je thuis bent. Zijn er familie kwesties of vrienden issues waar je stress van hebt?
Energie
Alles is energie. Je hebt het misschien wel eens gehoord, maar alles is energie. Ze noemen dit vaak “het veld”. Zelf merk je het ook als er iemand binnenkomt die erg chagrijnig is; dit voel je gewoon. Zo voelen kinderen dit ook. Sterker nog, zij voelen dit veel sneller en heftiger. En hebben er dus ook eerder last van.
Gooi het eruit!
Heel belangrijk is ook om je eigen boosheid en verdriet er regelmatig uit te gooien. Dit zijn wij niet gewend en hebben we vaak niet geleerd, maar het is wel nodig om je goed te voelen. Emoties zijn net als plas en poep en moeten je lijf uit. (Lees ook mijn blog: “emoties, net als plas en poep”).
Dit kun je bijvoorbeeld doen door af en toe rustig te zitten en te voelen in je lijf of je ergens last van hebt. Ga dan bewust naar dat gevoel toe en laat het juist wel toe! Geef het een kans om dit te voelen, waardoor het vanzelf minder gaat worden. En uiteraard als je op het moment zelf boos of verdrietig bent, probeer dat zo snel mogelijk eruit te gooien. Uiteraard zal dit op je werk niet altijd lukken, maar zodra je thuis bent, denk er dan nog eens aan en probeer het alsnog uit je lijft te slaan of gooien of wat ook voor jou mag werken. En laat je tranen lekker gaan; je voelt je zo opgelucht en vrij als alles eruit is! Probeer het maar eens 😉
Ontspannen
En plan dat je zelf ook voldoende ontspanning hebt. Zeker in deze Coronatijd vraagt het ook voor ons als ouders extra veel. En juist dan is het belangrijk om ook je ontspanning in te plannen. Soms is dit een lekker boek lezen, een filmpje kijken, yoga, lekker wandelen in de avond of juist in de ochtend etc. Waar krijg jij ontspanning van en waarbij hoef je even niet na te denken en kom je tot rust? Plan dit ook wekelijks in je agenda. Denk niet dat dit egoïstisch is; pas als jij ontspannen bent, kun je je kind opvoeden en begeleiden. Als jij een wrak bent, heeft je kind ook niets aan je. Dus je doet er juist goed aan; voor jezelf, je kind (eren) en je partner!
En als je zelf niet relaxt bent, ga dan na wat hier de oorzaak van is en doe er iets aan! Oorzaken kunnen van alles zijn. En als je er zelf niet uitkomt, kan hulp je helpen. Vraag het eens aan je partner, je familie. Maar ook externe hulp, zoals een kindertolk, kunnen je verder helpen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!