Zeker nu in de Coronatijd met het thuiswerken, zitten ze vaker achter de schermen dan normaal. Ze krijgen les via de computer, moeten allerlei opdrachtjes maken op de computer en kijken daarnaast vaker televisie of spelen op de computer dan normaal. Kinderen spreken soms minder snel af, hebben meer tijd nu thuis, vervelen zich sneller en het is nu ook vaak nat en koud. Allemaal redenen waarom een kind, waarschijnlijk ook jouw kind, nu meer achter een scherm zit. Daarom extra belangrijk om hier nu ook op te letten, want het is niet gezond!
Advies vanuit kinderartsen
Helaas denken sommigen dat kinderen dit zelf moeten leren en dat je het juist te spannend maakt door hier een grens aan te stellen. Maar dat doe je toch ook niet als het gaat om plagen of iemand pijn doen? Dan stel je ook grenzen en zorg je dat dit meteen goed geleerd wordt. Hetzelfde geldt bij schermtijd. In Nederland is er geen advies, maar in Nederland volgen we het Amerikaanse advies van kinderartsen en dat geldt: “kinderen onder 2 jaar helemaal geen media en daarna maximaal 2 uren per dag achter een beeldscherm.”
Dit loopt op tot de puberteit en adolescentie en je begint dus niet met een 3 jarig kind al 2 uur achter de televisie. Zorg dat de televisie niet continu aanstaat en maak regels. Als je regels hebt, bijvoorbeeld “als ik kook aan het einde van de dag mag je even achter een scherm”, dan bespreek ze ook met je kind. Het kan ook zo zijn dat je afspreekt je mag er twee keer een kwartiertje op en je mag zelf kiezen wanneer je dit wilt. Dit geeft kinderen autonomie en vrijheid; wat ze erg fijn vinden 🙂 Zorg dat het in ieder geval duidelijk is en dat er niet steeds opnieuw onderhandeld hoeft te worden.
Waarom dan?
Heel belangrijk is om het ook zelf te begrijpen waarom dit niet goed is voor je kind! Om het even toe te lichten waarom dit je kind relaxed maakt….het zijn allemaal prikkels. Prikkels moeten verwerkt worden. Daarom zijn er ook programma’s voor peuters waarbij de prikkels beperkt worden, zoals bijvoorbeeld “Jokie en Jet”. Dit is rustiger om te kijken voor een kind en de prikkels zijn beperkt en dus sneller weer verwerkt. Als de prikkels verwerkt zijn, is je kind weer relaxt. En als je er dus voor zorgt dat de prikkels niet te heftig worden of te veel, dan zorg je voor minimale schermtijd!
Ook kan het ene kind er soms beter tegen dan een ander; dit heeft dus te maken met het verwerken van prikkels. De een kan dit sneller dan de ander en heeft er minder last van. Zo kan mijn zoontje die ouder is, minder lang achter een scherm dan mijn dochter die jonger is. Zij heeft hier nauwelijks last van. Natuurlijk doet dat iets met zijn ego, dus zorg je dat een kind tijd heeft om daarna prikkels te verwerken. Zo is ’s ochtends ook niet heel handig, maar ook net voor het slapengaan is niet heel handig. Wij hebben thuis de regel dat ze zelf mogen kiezen welke 2 momenten ze graag even achter een scherm willen. Dit vinden zij fijn. En omdat dit ook altijd wisselend is, missen ze niets. Zo vind ik het leuk en goed voor ze als ze af en toe helpen met koken; dit kan hierdoor soms en vinden ze dan ook leuk. Als ze moesten kiezen schermtijd of helpen koken, was de keuze natuurlijk anders geweest…
Maar kijk uiteraard wat bij jou en je kinderen past! Soms is dit even uitproberen en soms verandert dit ook als ze ouder zijn of situaties veranderen, zoals nu bijvoorbeeld met Corona thuiszitten….flexibel zijn heb je ook nodig als ouder 😉
Ten slotte… wat dan wel?
En als laatste kun je naast alle regels en afspraken er ook voor zorgen dat de behoefte eraan minder is. Laat kinderen buiten spelen met vriendjes. Plan samen een leuke boswandeling. Organiseer een knutselmiddag, ga hutten samen bouwen, pak de lego van de kast, houd een spelletjesmiddag etc.
Je kunt genoeg andere dingen bedenken en ook op internet, bijvoorbeeld Pinterest, staat het vol met ideeën en tips wat te doen zonder scherm. Als je ze zelf laat aanmodderen dan vervelen kinderen zich sneller en willen ze eerder achter een scherm. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat je ze de hele tijd moet entertainen, want ook dat is niet nodig en ook niet goed voor de ontwikkeling. Maar als je bijvoorbeeld een tafel vol met knutselspullen klaar zet en er zelf bij gaat zitten, dan gaan je kinderen uit zichzelf lekker knutselen en kun jij gerust iets anders gaan doen. Zo is het ook met het bouwen, kleuren, lego spelen etc. Als je iets aanreikt, kunnen je kinderen er vervolgens zelf mee verder. Heel veel succes en mocht je meer tips willen kun je me ook altijd hier contacten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!